Wednesday, February 8, 2012

KELAS TARTLETS BERSAMA ADIK EMILIA (SHAH ALAM)

Salam n haloo u olls, mulai saat dan ketika ini (mcm lagu lak), eeja akan share dengan semua, student yang attended kelas-kelas di eeja bakery..biar diorang ni glamor sikit..hehehe..mana la tau, ada yang berkenan nak buat menantu...ahaks tapi awas ye, ke check status dulu..hehehe just joking...eeja nak minta maaf utk student yg dulu2 sebab x ambik gambor..tapi u olls still in my heart forever n ever..


Adik Emilia dari Shah Alam datang belajar 3 jenis tartlets, fruit tart, blueberry cheese tart n coklat tart..gambar empunya diri x de..akak lupa lak nak ambik sori ya dik...udah tua la tu...jgn mare akak tau..Adik Emilia peminat fruit tart, dia ada sms, dia kata semua tart yang dibawa balik, abis petang tu jugak...lepas ni dah x payah nak beli lagi..buat sendiri lagi sedopkan.tqvm dik.

RESEPI BERSAMA EEJA : TRUFFLE MOCHA

Truffle Mocha

Salam n haloo u olls...hari ni eeja nak share satu resepi with u olls...bak kata org "sharing is caring" tak gitu...original resepi dari Chef Amer 'sifu coklat' tapi eeja modify sikit..selamat mencuba....

Bahan-bahan

200gm fresh cream/whipping cream
30gm sirap glukosa/madu
15gm serbuk Nescafe
500gm dark chocolate (compound) - dicairkan
500gm milk chocolate (compound) - utk salutan
200gm almond flakes, dipanggang

Cara-caranya

1. Didihkan fresh cream bersama sirap glukosa.
2. Campurkan serbuk Nescafe
3. Tuangkan campuran tadi ke dalam dark chocolate yang telah dicairkan.
4. Kacau adunan sebati sehingga pekat dan biarkan sejuk.
5. Keraskan dalam peti sejuk sejam
6. Keluarkan adunan dan bentukkan menjadi bebola kecil.
7. Masuk semula dalam peti sejuk 5 minit
8. Keluarkan dan celup bebola truffle ke dalam milk chocolate dan golekkan pada badam.
9. Sejukkan truffle dalam peti sejuk selama 10 minit.